Friday, December 31, 2010

Semoga Dia Segera Sembuh

Yesterday evening, shortly after the muadzin calls for Maghrib prayer, I received a call from a friend, K.Azzah. "Ina, Ina ada masuk insurans UiTM tu tak?", tanya k.Azzah dengan nada suara yang agak cemas. "Tak. Kenapa k.Azzah?", balasku. "Anak akak, si Zubair yang no-7 tu kena langgar. Akak kat DEMC ni. Nak call insurans, tapi nombornya tak boleh pulak. Tak pe lah Na.", ringkas penjelasan k.Azah. Masih berbaur kecemasan dari nada suara itu. And she cut off the line. I dare not ask many questions. I'm sure she is still in a state of not answering questions.

After Isya', I managed to get a contact for the insurance no. I called k.Azzah. "K.Azzah dah dapat no insurans?", I asked. Straight to the point. "Dah. K.Nab ada sini", short answer came from her. K.Nab is our dean, Prof Dr Zainab Abu Bakar. "Zubair macam mana, macam mana jadi?", I dared myself to ask her a question. "Dia kena langgar. Biasalah budak2 main basikal petang2 kat tepi padang. Ada kereta langgar dia dari belakang. Nasib baik kena basikal dia. Tapi yela .... jatuh atas jalan. Cedera la jugak", k.Azzah explained, brief. "Dia sedar tak sekarang?", I asked again. "Sedar, tapi kesakitan la tu. Doc dah bagi pain killer. Ni nak kena hantar ke Sg.Buluh sebab ada blood clot kat dalam otak. Kat DEMC ni tak ada alat, diorang tak nak take risk", K.Azzah briefly continue her explaination. I was quite shaking. BLOOD CLOT???? "Tak pe K.Azzah, mudah2an Zubair tak ada apa2 dan cepat sembuh", my last word to end the conversation.

Deep inside I am really praying for his wellness. Ya Allah semoga Zubair dipulihkan dari kecederaan yang dialaminya. Dan semoga ibunya bersabar dengan ujian ini. Sama2lah kita mendoakan Zubair. FYI, Zubair is 11 years old. The 7th child from 8 in the family. Murah rezeki k.Azzah.


Thursday, December 30, 2010

30.12.2010

Salam semua,

Dah beberapa hari tak update blog. Bukan tak teringat nak update, teringat sangat, tapi tak berkesempatan. Hari ni, sempena penutup tahun 2012 ni, tak kira apa, nak update juga blog ni.

2010? 2011? 2012? Apa signifikannya? Pada zahirnya berbeza hanya pada digit nombornya. Perlukah ianya digembar gemburkan, disambut dengan begitu riang ria, pesta sini sana sehinggakan kekadang terlupa halal haramnya? Itulah manusia yang sering lupa .... bermegah dengan perkataan 'nasia' atau lupa dalam Bahasa Arab menjadikan kita rasa tidak apa kalau lupa, kerana perkataan 'manusia' itu sendiri hampir saja kepada an-nasia yang membolehkan kita LUPA. Apa yang kita lupa? Kita lupa bahawa sambutan besar-besaran yang kita rayakan ini lebih banyak kemungkaran dari kebajikan. Sana-sini diadakan perhimpunan 'count-down' untuk menyambut tahun baru. Apa pengisiannya? Dimanakah pengisiannya yang dapat mengingatkan kita, bahawa sambutan tahun baru ini menandakan permulaan hari baru. Dan dengan setiap permulaan hari baru maka kuranglah bilangan harinya untuk kita bersedia untuk mendampingi Allah dan Rasulnya.

Tahun baru siapakah yang ingin kita sambut secara besar-besaran ini? Bukan tahun baru kita. Bulan permulaan kita adalah Bulan Muharram, bukan Januari untuk turut dirayakan seperti orang-orang bukan Islam. Biarlah mereka dengan kegembiraan mereka, biarlah mereka dengan perayaan mereka, kenapa kita, yang mengaku beragama Islam ini ingin turut sama berpesta. Sering dikatakan bahawa hiburan diwujudkan untuk melalaikan umat Islam, tetapi hakikatnya, umat Islam itu sendiri yang bersalah kerana membiarkan diri begitu mudah hanyut dengan hiburan yang membawa kemungkaran. Hiburan tidaklah dilarang dalam Islam. Islam ini agama yang syumul, setiap ruang kehidupan telah digariskan dengan baik dan tidak sampai menyiksakan umatnya. Kenapa kita perlu rasa terkongkong jika disekat dari berhiburan melampau???? Kerana kita tidak menemui hiburan sebenar .... Aku sendiri masih mencari hiburan seperti hiburan yang diperolehi oleh para 'abid ketika mendampingi Tuhannya, Allah Rabbal 'alAmin.

Bukan bermaksud untuk membebel, tapi inilah apa yang membungkam dalam hati kecilku. Kecewa, sedih, bimbang dan dan dan ........ apabila mengenang generasi muda Malaysia yang semakin ramai cenderung kepada kegilaan dunia. Hati kecil ini juga rasa malu dan marah pada diri sendiri kerana terlalu lemah untuk menolak kemugkaran yang bermaharajalela kerana hanya mampu membencinya dengan hati tanpa punya daya untuk menggunakan TANGAN untuk menghentikan kemungkaran ini.

Ya Allah! Kau selamatkanlah anak-anakku, keturunanku, kaum muslimin dan muslimat seluruhnya agar terpelihara dari fitnah dunia ini. Amin.


wallahua'lam.

Monday, December 27, 2010

A Trip UpNorth Again (Part 1)

Last week Ayah decided to 'balik kampung' again. To visit our parents, mak&bapak in Permatang Pauh and mak&abah in Sg Petani. This time, ayah decided to travel after Friday office hours. Therefore, ibu got to prepare some tidbits to keep ayah's eye open through the journey, ibu, will definitely doozed off despite how hard I try to keep awake.

In order to reach Kampung as soon as possible, we decided not to stop during journey, thus, ibu prepared 'dinner' - the Nasi Goreng while Hakim & Sabrina were at the WetWorld Water Park with the cousins. Atikah? As usual, hooked to the internet.

At 6pm, ayah arrived home, early than he usually does. "Budak2 tu mana?", ayah asked. "Kat WetWorld dgn Mia dan Chal", I answered. Mia and Chal were the cousins. "Dah masak Nasi goreng untuk diaorang. Nanti tak payah berhenti makan lagi. lambat", I suggested. "OK", was the short reply from my husband. Few minutes later, the kids arrived home. "Ada makanan tak?", was their first question. "Ada, ibu dah masak nasi goreng. Makan kenyang2, nanti tak payah berhenti makan lagi.", was my reply. Bismillahirrahmanirrahim. Lega. Anak2 dah makan, so we can have a very brief stop at the R&R just to freshen ayah a bit, I thought. We begin the journey that night slightly before 8pm.

Approaching Rawang, a voice from the back row of the car is heard, "Kita nak makan kat mana nanti?". WHAT???!@#$%^ KORANG TAK KENYANG LAGI KE??? DAH SEKUALI NASI GORENG IN DIGESTION????



I looked at Ayah, Ayah smile .... hmmm .... anak2ku sedang membesar. OK kids, we'll stop for dinner somewhere.


Tuesday, December 21, 2010

Baling Selipar

Pernah main baling selipar? Siapa tak pernah main rugi oooo...... Bersempena cuti sekolah yang dah nak sampai ke penghujungnya ni, anak2ku and their cousins stayed for +-2 weeks at rumah Mak Tok. They EXTREMELY enjoyed their stay there, and Mak Tok had to bear with the shouting and yelling in the house. Luckily Pak Cik Li and Mak Cik Farah were there too.

Pak Cik Li memang rajin melayan kerenah anak2 sedaranya. Bayangkan .... two trips to AirTerjun. Hissh ...ibu pun tak sanggup. Yang lagi buatkan hidup kanak-kanak ni (Atikah pun kanak2 ke??) happening adalah games - tak kira electronic ataupun tradisional. One of the game that we had the opportunity to watch them play was the 'Baling Selipar'. Itu pun masa nak ambil anak-anakku dari kampung - on their last day at Mak Tok's.

Tau cara bermainya kan???
What you need is 2 pairs of slipper - campur2 pun tak apa. Yang penting ada 4 belah, and a ball. Tennis ball will do. No golf ball or hockey balls please ... kalau guna bola2 ni, mau bertelor dahi jadinya.

Ada 2 team: team A dan B. Mula-mula, selipar tu akan disusun membentuk piramid. Team A akan cuba merobohkan piramid tersebut dengan menggunakan bola tennis tadi. AIM..... baling .... Kalau kena dan piramid tersebut roboh, team A akan cuba sedaya upaya untuk membina piramid itu semula. Apa yang susahnya ye??? Tak semudah itu .....

Semasa team A cuba sedaya upaya untuk membina kembali piramid selipar tu, team B akan membaling bola tenis tadi ke arah pemain2 di team A dengan tujuan mematikan mereka. Ahli yang dah kena balingan bola itu, tidak lagi boleh membina piramid, (out you from the game). Jika team A berjaya membina semula piramid selipar itu, team A dikira menang. Jika kesemua ahli team A terkena balingan bola sebelum sempat membina piramid selipar, maka team A dikira kalah. Bila dah kalah tu, giliran team B la pulak untuk tunjuk bakat meroboh dan membangunkan piramid selipar.

Ok tak??? Tersangatlah OK. Memang happening... (pinjam istilah anak2 sekarang)

I used to play this when I was a child (memories again). During that time tennis ball is not easy to get (mahal!!!, orang kampung mana mampu), therefore we resort to using slipper to destroy the pyramid slipper --- Itulah yang jadinya 'BALING SELIPAR'.

Kalau yang belum pernah main, belum terlewat, boleh mula main sekarang ... kalau dah malu nak main, mungkin boleh ajarkan anak2 pula untuk bermainnya.

The girls' team. Standby untuk jaga piramid selipar.

The boys' team. Ready to destroy the pyramid.
Aim..... Baling! Gaya je lebih si Hakim tu.



Bila piramid tu dah roboh. Tugasan berikutnya ialah untuk membangunkannnya.
Tapi awas! Jaga2 dengan bola tenis yang sedang mencari mangsa tu.









Monday, December 20, 2010

Dinner Treat

Salam all,


Saturday... when everybody else were at home with their families,
I was serving the faculty at a briefing in Puncak Alam,
Family? Left alone to tend for themselves,
Lunch? A pack lunch fro everybody bought by Ayah.

Sunday... when everybody else were enjoying time with the loved ones,
I was preparing slides to be presented by the dean at the KPT, Putrajaya.
Family, mind their own business as ibu was busy.
Lunch? A kenduri for all ... (Alhamdulillah)

All the plannings for a nice weekend spent together with the family is put aside.
There goes the movie to watch too.

Evening ...
A nice dinner treat from Ayah for the family to make-up the lost moment together.
Everybody was happy, the family bonding was tighten.







ALHAMDULILLAH
GRATEFUL TO ALLAH!
THANK YOU TO AYAH!


**psstt ... a typo on the photo '19122020' should be '19122010'. Mind me please ....


Saturday, December 18, 2010

Our Parents

A short message (sms) came in one morning while I was getting ready to work reads, "Sapa nak ganti K.Yan lepas 21hb ni". It was from my elder sister who was now in kampung to take care after my parents. Ouch!! I don't have an answer for that. I did not immediately reply the message. Not because I was too busy to reply, but because I do not have an answer for that. Not until now. It took me sometime to have the courage to reply the mail, but, with shame, "???? Ina memang tak boleh cuti dah. Ada meeting 21hb, 22hb dan 23 hb. Bawa mak mai Shah Alam?". That was my answer. Shame. Why shame? Because I could not allocate a piece of time to go back and take care of them. I was too busy with my worldly task. The best I could offer is to bring them over to my house. Even with that, I will not be around during the day time to look after them.

The saying like, "Ibu seorang mampu menjaga anak yang ramai, tapi anak yang ramai belum tentu dapat menjaga ibu yang seorang", keep coming to my ears. I was in dilemma. Between husband & family and parents, my priority has to be my husband whom has delegate the task to look after the kids to me - that is as required by Islam. But as a daughter, I feel obliged to take care of them. My brothers??? Yes, they are truly the one who are responsible to take care of the parents as their jannah is within a blessing of a mother, but can they take up the responsibility that also requires feminine's touch. Anyway, I salute my eldest brother, Abang, as he has sacrifices a lot in taking of the parents. No doubt, he has fulfilled the responsibility but of course with some limitation.

Looking into this I beginning to think .... our parents wanted us to be successful in our carrier, but being successful requires lots of our time which limits the time that we could spend with our parents. I am sure this is not something that are hoping for .... Ya Allah forgive me.

Looking forward, I wonder what will become when I am at their age???? With only 3 kids??? Lets don't think about it and just let's pray and hope that everything will be OK as ALLAH knows what is best for us. I am sure what we are facing now is a test from Allah on us all.

wallahua'lam.


Thursday, December 16, 2010

Back to Work

Salam all,

Argh ..... hmmm ..... that was an enjoying weekend that I had... What? Talking about about weekend when it is already Thursday??? Well, I had a long weekend ... a holiday actually. Beginning Friday. Friday-Sunday was the Central Spectrum's family day (it is where my husband earn our living, Alhamdulillah) in Malacca. A Famosa, Alor Gajah, to be exact. Co-incidentally I have a conference in Malacca too from Monday-Tuesday. Therefore, from Alor Gajah we moved to the Malacca town, Mahkota Hotel. It was our first time at the Mahkota Hotel (though many times in Malacca before). The place is nice. It has two large pools. The kids were up to the heel, enjoying their time there while ibu at the conference. Ayah? Bored to death watching the kids enjoying their time at the pool. They did not even bothered to visit the Malacca town as we had visited it quite recently.

The family day was enjoying too. Upon arrrival, we join the 'Walk Hunt'. Phew!!!! What a walk! To someone who seldom walk that far, it was a perspiring evening for me. And Gosh!!! then I realised that I need to do some exercise .....huhuhu ...got time for that???? don't think so .... but it's important especially when i have been putting extra weight lately. So how??????? Anyway, we won the second place - a RM200 Jaya Jusco's voucher. Ok ape??? After checking-in to the apartment unit we were assigned to, we agreed on a 'Saidina' game. It was one of the best game ever as all five of us were playing together - something that we rarely had the opportunity to do together. Well, this is really a FAMILY DAY. Other activities were water activities at the A Famosa Waterpark, visited the Carnival at the cowboy town and to the Safari park. And of course the highlight of this family day is the DINNER and lucky draw --- huhuhu we were not lucky this time.

After Malacca, we stop by at our most visited town (South-bound), Port Dickson. We conclude our 2010 vacation at another hotel in Port Dickson. We found another fun-to-stay hotel. The kids EXTREMELY enjoy this stay. Large and comfortable room. We enjoyed the swimming pool together. We hope to come back here.

Sabrina & Hakim with their Kumon bags. Tu yang mahal tu!!! Cuti2 pun kena buat kerja. Kesiannnn.


After more than five days travelling, the heap of clothes to be washed - need not mention. Alhamdulillah it was sunny a day after we got back.

Back at the office, I took almost 1/2 a day just to responds to emails. Huhuhu..... Read it carefully, RESPOND not just reading it.

Well, life is a circle. Coming January, the semester begins and I will be again, inundated with heaps of things to do. And still, i LOVE my job. Thank you Allah for blessing me with a happy and wonderful life. Forgive me Ya Allah for I sometimes forget to show my gratitude to you. Forgive me Ya Allah.

"Then which of the favours of your Lord will you deny?"
Surah al-Rahman.




Monday, December 13, 2010

Suatu Bukti Kekuasaan Allah (Evidence of Allah the Creator)


I am now at a conferences, International Conference on Mathematics Education Research, ICMER 2010. Jadi hari ni nak cakap akademik sikit. Maklum la sedang duduk dalam majlis akademik.

It begins with a very enlightening speech by AP Dr Mat Rofa Ismail from UPSI. He talked about "Islamic Epistemology of Education". He talked about the Fibonacci set, as the Western call it. But it was originally defined by a Muslim, al-Biruni.

Dr Mat Rofa discussed about the 'Golden Ratio'. The theory tells that everything is developed in series. Mathematically, its proven. Real life?? This theory is proven through many things that Allah has created. We can see the spiral shape of our fingerprints, the spiral shape of the Milky way, the spiral shape of the typhoon, the spiral shape of the tornado and also the spiral shape of the tawaf activity when pilgrims perform their hajj or umrah.

Wow! Tak perasan pulak semua ni. Kesemua corak2 ini menunjukkan kebijaksanaan Allah dlam mencipta kejadian alam ini. Betapa cantiknya ciptaan ini. Semuanya diciptakan dalam suatu gandaan dari sekecil2 sel yang mempunyai bentuk yang sama yang digandakan bagi membentuk semua benda. Kesemuanya begitu teratur. Kesemuanya boleh disimpulkan melalui satu teori, the golden ratio. Subhanallah.

Citing Dr Mat Rofa, "the golden ratio reflects the epistemology interpretation of the unique ultimate of the Absolute One, the CREATOR OF THE UNIVERSE", ALLAH, YA RABBI.



*All images are dowloaded from the internet. Search keyword from google images as: tornado, milkyway and typhoons

MashaAllah. Subhanallah.

Saturday, December 11, 2010

Atikah digigit kuda


Salam.

It's family day in Malacca. One of the stop is the SAFARI PARK, A Famosa. We enjoyed the train ride, passing through the animals (kita le pulak yg kt dlm sangkar). But of course the wild animals are the main attraction. Next we went on foot along the trails for more animals.

Photos? Yes, we took lots of them. We stopped at the horses area. The horses looks tame. nuzzling as people touches them. So, we decided to shoot photo with a horse. 'Ok kids, stand closer to the horse. Don't be afraid', I told the kids. One, two, SMILE! .... But ... oh, Atikah's sweater attracted the horse. Ouch!!! With it's strong teeth, it get holds of Atikah's sweater. Terkejut besar Atikah jadinya ...... (photo will be uploaded later). Chiao!!


Atikah belum perasan kuda dah nak mula menggigit

wassalam

Friday, December 10, 2010

Akhir Sebuah Kehidupan

I had a late lunch yesterday, 3.30pm, therefore I stayed until Asar. As I have appointment that evening, I quickly rushed to the office after solat. On my way, I passed my husband. I am curious, 'awalnya ayah balik?', I uttered to myself. Curious, I checked my handphone. Yes, there's a message telling that Ustaz Hilmi has passed away. Innalillahi wainna ilaihi rajiun.

Ustaz Hilmi adalah ustaz yang mengajar kami tafsir sebelum diganti oleh Ustaz Firdaus. Dia meninggalkan seorang balu dan seorang anak lelaki berumur 3 tahun. Allah menjemputnya kembali kepadaNya setelah diuji dengan penyakit kanser.

Apabila aku ke surau petang itu, orang telah ramai di situ. Jenazah sedang dimandikan oleh suamiku. Kebanyakannya adalah anak didiknya, pelajar tahfiznya, saudara mara dan jiran. Jenazah disembahyangkan sebaik selepas solat maghrib. Jemaah begitu ramai.

Di petang Jumaat itu, jenazah disemadikan diiringi berpuluh kenderaan. Menurut suamiku, mata arwah seakan-akan basah ketika dikapankan. Ustaz telah menamatkan perjalanan hidupnya. Semoga Allah tempatkan ustaz Hilmi di kalangan orang yang dikasihinya. Dan ustaz merupakan orang yang keempat yang kukenal yang telah meninggalkan dunia ini sepanjang 2010 ini.

wassalam.

Thursday, December 9, 2010

My Used to be Garden

Salam all,




I was going through my old digital photo collections and come across with these old photos --- flowers and plants on my used to be garden. Then I realized, many other photos has gone missing. i cannot remember where I saved it. That is what happen when you are unorganized. Nobody to be blamed my dear, it's your fault, 100% yours. I lost the photos of my used to be cactus collection huhuhu... It is a used-to-be garden as most of the garden area has to go for the expansion of the house (as the household expands .... in size ;-p).

Let's just walk through the yesterdays ....







I used to have a herbs garden at backyard where I normally pick my ingredients for the Nasi Ulam. But now, everything has to be picked at the market barter trade with some RM. Huhuhu... Well, people said, 'You have to give up something for something else'.

Apa2pun aku amat bersyukur dengan kurniaan Illahi yang tidak ternilai ini. Sekarang, taman kecilku sudah menghijau kembali. Walau tidak serimbun yang dulu selaras dengan kudrat ini.






Wednesday, December 8, 2010

Sayu ... Semoga diberi ketabahan

Salam all,

Was very busy lately that I even forgotten my mother's birthday on the 1st of December. Happy belated birthday mak! You are the world (ini tiada kena mengena dengan World yang selalu disebut-sebut orang yang sorang tu yea!).

Saturday balik ke kampung. Reach Kg Pertama at about 2pm. Saw bapak lying on the bed, helplessly. It's not him. He was not like this before. He was full of smile always, but not today. He kept to himself. Very silent. A lazy smile came out at the corner of his mouth when he saw us. When told that I bought him a Nasi Arab, his smile widen. I am very happy to make him happy. At about 4pm, we left bapak to go to Sg Petani.

Sunday, went for the engagement ceremony of my nephew in Kuala Nerang, Kedah. Late that evening, before leaving Sg Petani for Kg Pertama, we stopped at a Restoran to buy some murtabak. Reaching Kg Pertama, I saw bapak was still there, lying on the bed. Trying to get up into a sitting position with difficulty. When my kids try to reach his hand, he opened his eyes and put the happiest smile to see his grandchildren. "Bapak, Ina beli murtabak, bapak nak?", I asked immediately. Bapak nodded and keep on smiling. Atikah quickly cut the murtabak into pieces and hand it over to bapak. Bapak ate the murtabak happily. Bapak has not been eating happily for few days now. He eats because he has to. Allah has taken his appetite, and I really hope it is only temporary. That night, i slept beside bapak.

Bapak is not himself. He was unable to walk steadily. He needs assistance to stand up and walk. I can see him agonizing, pain each time he wants to stand up. His sleeps are not sound anymore. He tossed over and over and over during the night. He uttered a word with difficulty. His solat is not proper anymore as he sometimes forgot the steps, I am not sure whether he got his recitation correct.

Monday, we have to leave. Life goes on. We left half-heartedly. Bapak was still there, lying on the bed or sometime sitting at the edge of the bed. I am not sure whether he is aware of what is going on around him.

Ya Allah! Kami redha dengan ujian ini kerana kami yakin ujian ini akan mendekatkan kami kepadaMu ya Allah. Aku pohon padaMu Ya Allah, semoga ujian kesakitan ini akan mengkafarah segala dosa-dosanya yang lalu. Dan Kau jadikanlah akhir hayatnya sebagai orang yang beriman. Ya Allah! Kau berikanlah kesabaran serta kekuatan kepada ibuku untuk menjaga bapaku. Ya Allah, ampuni dosaku atas kekuranganku dalam menjaga ibubapaku.
Amin.




Friday, December 3, 2010

Anak Dara Kita (Our Daughters)

Salam all,

2 days off from blogging, but not my mind. I even managed to compose the sentences that I would want to type in my blog (in my mind), but I cannot accommodate the blogging activity within the 24hours a day given to me by the creator, Allah ya Rabb. So many, many things are going on. Rushing as always to complete a task, one after another. And my schedule for December is almost full, that is not including preparing the exam question before the semester begin yet.

That Thursday, it was almost 4.45pm, I was rushing to the administration building. By hook or by crook I need to get the signature of the deputy dean by that day and send the letter off to the ministry early next morning. As I was crossing the road separating our building and the admin building, I saw Ust Firdaus parking his car. 'Subhanallah, it's tafsir class today. and Ustaz is already here', I said to myself. I rush to deputy dean's office. Breathlessly I explained the letter to him and ask for his signature. Then I quickly rush back to my room to perform my solat before joining the class.

When I entered the class, Ustaz was talking about 'istighfar' and 'taubah'. According to Ustaz, istighfar is not considered taubah but when we perform taubah, istighfar will definitely be part of it.

Now to the main topic for today's entry.

Ustaz also mentioned that, according to Hadith Sohih: (the description is something like this)

When rewarded with daughters, and if we are able to educate them well,
teach them what is wrong and right.
And they obeyed us and become ahlul-jannah,
the daughters will be an obstacle, a shield that will prevent the parents from the fire of hell, jahannam.

But ....
the daughter must be ahlul-jannah, or else, she will not be able to become the shield.


At that time, I was hoping, praying that I would be a daughter that would become a shield that will prevent my parents from the fiery fire of the jahannam. And I was also hoping and praying that my daughters will also become the ahlul-jannah and become our shield. Which means that there's a heavy task ahead of us to educate our daughters. Educate alone is not enough, as we, parents must also make sure that they will become ahlul-jannah. How? We, must also consistently guide them and do not let them go astray, guide them in choosing their path, in whatever things that they do, from a simple thing like the choice of dress that they wear to their choice of friends. Everything. Even if they have turn from a child, to teenager or even if they have become adult, the responsibility to guide will never stop.

I am worried enough just by looking and reading about our teenagers nowadays.

Ya Allah, Kau peliharalah anak-anakku, zuriat keturunanku. Peliharalah mereka agar tetap berada di jalanMu, janganlah kau pesongkan hati mereka setelah Kau berikan petunjuk. Ampunilah dosa kami kerana kelalaian kami dalam menjalankan tanggungjawab kami untuk mendidik anak-anak kami. Semoga anak-anak kami termasuk dalam golongan hambaMu yang Engkau redhai dan berkati sepanjang usia mereka. Amin.

wassalam.

Tuesday, November 30, 2010

Makan-makan@Dinner

Salam,

Just came back from 'dinner' at the faculty. Husband not around, went for his regular badminton game. Kids are still in Sg Petani, missing me ... ye ke missing their mother???? Or perhaps they're enjoying their days there. One simple proof, Hakim will quickly say, 'bye ibu', when asked why, he will answer, 'Nak main game'. Huhuhu..... game lagi penting ke??? But I'm sure deep inside he loves me forever, InsyaAllah.

Hmm.... alone again. I went upstairs, grab my netbook and turn it on from the TV area. The first application that I run was a recitation by al-Ghamidi. It's soothing to listen to the recitation of Quran. My main objective to turn on the netbook was to prepare for my tomorrow's presentation - result's presentation. But.... since blogging (lately), I will feel an emptiness if not clicking to the blogspot ....chewwah.....

Makan-makan@dinner as the title implies ---- what's so special about it? I was at the dinner with all my might, at first. Going out at night is just not me. But, when at the dinner, I enjoyed it. What's that that make makes me enjoy the dinner??? .... the friendship - ukhuwwah. I get to meet friends from the other campuses. It's time to create rapport. Even though I sat most of time with colleagues from Shah Alam, but I do chat with others too.

Malay proverbs ...'Berkawan biar seribu, berkasih biar satu' - translation "Let's have thousands of friends, but there's only one lover' (agak-agak je lah ye hihi)..... it's true, it's good to have lot's of friends, hence, wherever you go, you will always have friends to turn to. Blogging can also bring lots of friend, but I have yet to get many (sob sob sob).

Cheerios!
Wassalam.

p/s. We had 'steam-boat' for dinner.

Monday, November 29, 2010

nikmat Allah

Aku suka membaca surah al-Rahman.

'Maka nikmat tuhan yang manakah yang engkau dustai'

dan ayat di atas paling menyentuh hati. Tidak terhitung nikmat yang Allah kurniakan kepada kita sehinggakan kita sendiri kadang-kadang lupa mensyukurinya.

Berada ditepi pantai melihat malam berganti siang juga adalah anugerah Allah. Indahnya.

Ya Allah ! Aku bersyukur dengan rezeki ini.

this entry is uploaded using my htc while listening to the soothing sound of waves. Ya Allah forgive me for frequently fail to thank you for all the gifts of life that you've given me.

Saturday, November 27, 2010

Sharing a house

My husband came home a bit late last nite. He was home at almost 8.15pm, just as the Azan was heard from the Surau near my house. After the solat at the surau, he then head to the Community Hall for his weekly badminton game. Which means that I was left ALONE at home that night.

Hmmm... nak buat apa ye??? Staying alone, I venture the internet for a while, then move on to my routine work, folding clothes, an overdue task (again). That was done while watching a not so interesting show on the TV (hmmm....I wonder when my husband will agree to subsrcribing Astro ... argh...). As it was quite quiet that nite, I can clearly listen to door squeking. Opening and closing. I said to myself, "kerap betul Makcik kat sebelah ni buka dan tutup pintu. dan betapalah tak 'sound proof'nya rumah ni sampaikan bunyi pintu pun boleh dengar". As the Makcik live there with her husband, grandchildren and a son, I thought the frequent sound of opening and closing of the door is normal. At times, I can hear her grandchildren playing marble, or I can hear Makcik moving her furniture around, which is quite often. But the sound was sooo near, but it does not come from my house. I've checked all doors, there's no door left open, furthermore, I am alone, who could possibly open the door. Now .... I begin to think of something else. I am determined to ask Makcik.

This morning, after the dawn tazkirah, I had the opportunity to talk to Makcik and asked her whether her grandchildren play marble at night. The answer was a NO. Oh oh .... who played marbles then???? We have heard it so many times. Even my kids heard that too (when they were at home). Then Makcik told me that she frequently hear I moved the furniture. Oh Oh Oh .... my OOOOOOO getting bigger. Masha Allah, all this while, I thought the sound of the furniture moving comes from the Makcik's house. And Makcik thought it comes from our house .... where does the sound comes from??? Are there other inhabitants in our homes???? OOOOOh OOOh.....

"Dan tidak kami jadikan jin dan manusia kecuali untuk menyembah Ku" ... this is a verse of al-Quran. Yes, no doubt, Allah has created others besides humans. And they are around us - invisble - an we normally do not realise their existense.

What should I do now?? 'We' have been sharing the house happily, so far. Do I need to get assistance??? Do I need to relocate them???? I do not have the answer yet ....

wallahua'lam

Friday, November 26, 2010

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!




Ini first time dalam hidup aku untuk turut serta dengan bloggers lain untuk apa2 kempen. Walaupun selalu baca pasal benda2 ni, tapi hari ni terasa pulak macam nak join Kempen SAYA SUKA BLOG AWAK LA! oleh Ben Ashaari.com. (Sila klik link untuk ke laman asal).

Yang tak tahannya sebab kena ikut arahan satu persatu ... maklum la, aku ni orang yang suka menderhaka (pinjam istilah yg Cik Mat Gebu selalu guna) pada arahan. Sebab tu kalau memasak pun selalu ikut sukatan sendiri (sebab tekak sendiri yang nak makan kan...)

Okaylah, apa-apa pun, ini 5 blog yang aku suka ikut:

Blog ni, memang aku akan singgah setiap kali memulakan ekspedisi menziarah blog. Sebabnya blog ni memang di'update' tiap-tiap hari. Lagi satu aku suka dengan idea memasak yang diketengahkan. Walaupun siaran ulangan (pinjam istilah CMG lagi), tapi still nampak very refreshing. Thumbs up to the owner!!.

Ini pun aku suka sebab banyak info menarik dan peristiwa semasa yang boleh dijadikan panduan dan teladan. Tuan punya blog ni juga aku kagumi kerana begitu gigih berblog walaupun akau tahu dia sebenarnya sibuk. Tambahan pulak aku kagum dengan social networking (ukhuwwah) yang dibina oleh tuan punya blog ini dan rakan2 mayanya melalui berblog ini. Bravo Kak Azzah!!

Blog ni aku suka kerana idea masakan yang juga boleh membuatkan terasa macam nak memasak. Terasa je lah ye!!! Kerajinannya belum tentu beserta. Aku kagum pada seorang wanita bekerja yang masih ada tenaga lebihan untuk merakamkan setiap hasil masakannya dan mengongsikannya dengan rakan2 maya.

Blog ni ada sindiran dan pengajaran. Cara penyampaian dakwah yang tersendiri. Tapi, bak kata tuanpunya blog - hanya untuk 18SX, cuma dari segi penggunaan bahasanya je. Mungkin ada yang akan tersinggung. Tapi kalau tersinggung jangan la baca. Blog ni tak la di'update' setiap hari. Tapi seronok membacanya. Pengikutnya boleh tahan juga ramainya.

Dan yang terakhir ni akau suka jugak sebab selain dari resepi, tuanpunya blog ada juga berkongsi pengalaman peribadi. Satu lagi kelebihan blog ni adalah kerana tuanpunya ada menyelitkan sedikit maklumat dari segi pemakanan. Tuanpunya blog ni aku kenai sangat. Aci tak suka blog sendiri???

Saya tahu mengenai segmen ini melalui blog PENGEMBARAAN MENUJU ABADI.

Rasanya dah ikut step-by-step yang Encik Ben kita suruh ni.
Okay, stop dulu, geng dah ajak lunch (overdue dah ni!!).








Thursday, November 25, 2010

New Post

I clicked on the 'New Post' button to create a new entry just to inform the world that I was given a new post today. Look at the letter below:


Alahai, kochik bonar la pulak scanned image ni!!!!
Oooo the scanned image is too small!!!!

Whatever it is, big or small, it's a new post which requires me to travel a lot. A post that requires me to assign the committee member to several places for the promotion and publicity of the faculty.

So, what am I supposed to do? To be happy???? To jump up and down gladly for the new post???? Unfortunately, sadly ... I AM NOT HAPPY AT ALL!!!!!! It only adds up the pile of work to the current pile that I have. HUHUHU .....

I am still sad, sad, sad, not happy, unhappy, etc......

However, I will accept this as a give from Allah swt, an amanah for me to serve the Faculty and UiTM as a whole. Hopefully, whatever that I do will benefit the ummah. I will work my best for it and whatever that comes. As, whatever we do, we do it for You, Ya Allah, Ya Rabb!








Wednesday, November 24, 2010

Pahlawan Islam - The Islamic Warriors

I was glued to my computer, yesterday at about 5.30pm. I was busy searching for more information about Chechnya, Chechen and what's going on down there. What motivates me was this book: Pahlwan Islam Kontemporari: Para Peminang Bidadari.


I bought this book, yesterday afternoon, after my visit to my loyal bank.??? Uppsss ..... I am actually the loyal customer as I was with the bank for more than 15 years. My account with the bank is as long as my service to this organization - UiTM dihatiku.

A U-turn to our original topic - the warriors in Islam - This book was written by Atriza Umar. According to the writer, she wrote what she believes, and she believes that the people in this book are the warriors and heroes for their people and religion for they are willing to sacrifice and die for their religion and beliefs - As-syahid. As-syahid is a name we called the Muslims who died in their due for Islam. They are the people who were promised Jannah, the heaven in the hereafter. What a wonderful reward for all the sacrifices that they made. The book listed 10 names of the syuhada' (the plural for As-syahid).

They are:
  1. Dzohar Musayevich Dudayev
  2. Ibnul Khattab
  3. Abdallah Syamil Salmanovich Basayev
  4. Hassan al-Banna
  5. Sayyid Qutb
  6. Syeikh Abdullah Yusuf Azzam
  7. Yahya Abdul Latiff Ayyash
  8. Syekh Ahmad Yassin
  9. Abdul Aziz Rantisi
  10. Khalid Ahmad Sawki Islambouli
Out of the 10 names, I only knew about 5 of them (Hassan al-Banna, Syed Qutb, Abdullah Yusuf Azzam, Syeikh Ahmad Yassin & Abdul Aziz Rantisi) heard the name before of only one person (Dudayev) and never even heard of the other 4 names. Am I suppose to be ashamed of myself???? Yes, I should ----PUT YOUR HEADS DOWN!!! YOU ARE FAR FROM JIHAD!!!!

I was glued to the computer after reading the story of the first man, Dzohar Musayevich Dudayev. Yes, I heard his name before. I know that he is a leader of some country (but could not be bothered to know who he is, and where he is from -- then). It was an interesting new knowledge to me after reading it from this book.

Dudayev was a Chechen, the native of Chechnya, born during the dictatorship of Stalin in the then Soviet Union. His family was once chased out of Chechnya and only return to Chechnya when Stalin was no longer the leader. He grew up to serve as a Commandant in the Soviet Union Air Force. He quits the force when asked by his superior to attack the Baltics. In 1991, the same year with the falling of Soviet Union to communist (Boris Yeltsin), Dudayev became the Presiden of Chechnya, and lead the republic to a success and glory of their time.

1 December 1994, Yeltsin ordered his army to attack Chechnya, as he sees them as a threat when the Chechen started to control their own economy and having their own currency which is against the communism. Dudayev fought back in order to defend his Islamic republic. He ran into the woods where all the attacks begin. He wasn't easy to locate as he moves a lot, but one long satellite conversation leads the communist to his location (with the help of American tracking device) and killed him in 1996.

Where was I when all these happen??? Enjoying my life luxuriously (if compared to to the Chechen who was killed and raped mercilessly). A search on the internet resulted with an unresolved situation in Chechnya. They are still fighting to free themselves from the Russia.

O Allah!! forgive me for my insensitivity for not giving a helping hand to the brothers and sisters who are fighting for Islam (if they do) with at least a dua'.

wallahua'lam








Tuesday, November 23, 2010

Blog Stat

I've been blogging for almost two years but I admit that I've never explored the buttons and menus available on the dashboard, not until yesterday. Yesterday, before leaving the office at about 5.40pm, I clicked on the 'Stat' just to see what will it show. Since the internet connection was too slow, i left the office leaving my computer in a sleep mode.

This morning, when I came, this is what i found out about the 'Stat' menu. It gives all the statistical information on your blog hit such as, where most of the referrals comes from, where are your audience from and total number of hits in a week, month etc. WOW!


This is the screen capture of my blog hits. I have a total of only about 370+ hits. But that surprises me already as I thought nobody was reading it. I write for fun, just to throw out some thoughts that I have in my mind.

Hmmmm .... it's good to blog.

Cheerio.....


SDSD


Monday, November 22, 2010

Penghulu Istighfar

This morning, before leaving to office, while folding the clothes (an overdue task), I turned on the TV and watched the 'Tanyalah Ustaz' (which I like). There was the 'THE USTAZ ZAMRI' (yang mantop) talking about something like 'Pembersih Jiwa' and he talked about zikr. As it was already towards the end of the program, I was only able to listen to two questions.

1. First questions was about ladies in haidh, whether they can read the Quran.
The answer was NO, if their intention is really to read the Quran. BUT, if they treat the reciting of the Quran as ZIKR, it is allowable especially with those regular verses like the three Quls. It was told that Sayyidatina Aishah (whom a hafizah) used to recite Quran during her menses so that she will not forget what she has memorized. Therefore, it is agreable among the ulama' (jumhur ulama') that the ladies in menses can recite Quran, BUT, not new verses, instead, only those that they had memorized earlier.

2. The second question that I listened to was about the BEST zikr that we could practice daily.

Ustaz mentioned few hadith, and based on the hadiths, it was concluded that the best zikr is the one that you do regularly (without fail). It could be anything as long as you do it with istiqamah. However, there's one Istighfar that is considered as the 'Penghulu Istighfar'. This istighfar if recite daily in the morning and in the afternoon, we are promised Jannah (based on a sohih hadith by Bukhari & Muslim).

This Istighfar is also in the Ma'thurat (the collection of dua' and zikr). The istighfar is as follows:


اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّى لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ ، خَلَقْتَنِى وَأَنَا عَبْدُكَ ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَىَّ ،وَأَبُوءُ بِذَنْبِى ، فَاغْفِرْ لِى ، فَإِنَّهُ لا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلا أَنْتَ ،


Maksudnya :

Ya Allah, Engkaulah Rabbku tiada tuhan yang layak disembah melainkan Engkau. Engkau telah menciptakan aku dan aku adalah hambaMu. Dan aku tetap di atas perjanjian dan taatsetia terhadapMu dengan segala kemampuanku. Aku berlindung denganMu daripada kejahatan yang aku lakukan. Aku mengakui segala nikmatMu kepadaku dan aku mengakui dosa yang aku lakukan, oleh itu ampunilah dosaku. Sesungguhnya tiada yang dapat mengampunkan dosa melainkan Engkau.

WAKTU DIBACA :

Selepas subuh dan selepas asar.

KELEBIHAN SESIAPA YANG MENGAMALKANYA :


مَنْ قَالَهَا مِنَ النَّهَارِ مُوقِنًا بِهَا ، فَمَاتَ مِنْ يَوْمِهِ ، قَبْلَ أَنْ يُمْسِىَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ ، وَمَنْ قَالَهَا مِنَ اللَّيْلِ ، وَهُوَ مُوقِنٌ بِهَا ، فَمَاتَ قَبْلَ أَنْ يُصْبِحَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ )


Sesiapa yang mengucapkannya pada siang hari ( pagi) dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia pada hari tersebut sebelum petang maka dia dari kalangan ahli syurga. Dan sesiapa yang mengucapkannya pada waktu malam ( petang ) dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia maka dia dari kalangan ahli syurga. ( riwayat Imam al-Bukhari ).

So, let's practice it daily. I do it, .... at times. But from now on, let's practice it daily!!! Everyday is suppose to be a better day .... isn't it?


Wallahua'lam.


Friday, November 19, 2010

Doa dalam Al-Baqarah : 285-286

Sambungan dengan surah al-Baqarah dari post sebelum ni. Sering juga kita mendapati petikan-petikan surah ini yang digunakan sebagai doa harian kita.

Ayat di bawah merupakan jaminan Allah bahawa ujian yang menimpa hambaNya itu adalah mengikut apa yang terdaya oleh mereka. Dan jika mereka sabar dan redha dengan ujian tersebut maka akan diberi pahala kebaikan, dan jika sebaliknya maka dosalah balasannya.

لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَا‌ۚ لَهَا مَا كَسَبَتۡ وَعَلَيۡہَا مَا ٱكۡتَسَبَتۡ‌ۗ

(285) Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.

Dan kita perlu ingat bahawa salah satu rukun iman adalah Percaya kepada Qadha' dan Qadar. Jadi bila kita berdoa, tetapi tidak memperolehi seperti apa yang kita idamkan maka percayalah pula pada qadha' dan qadar.

Ini pula merupakan doa yang baik kita amalkan setiap hari selepas solat.

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذۡنَآ إِن نَّسِينَآ أَوۡ أَخۡطَأۡنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحۡمِلۡ عَلَيۡنَآ إِصۡرً۬ا كَمَا حَمَلۡتَهُ ۥ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلۡنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِۦ‌ۖ وَٱعۡفُ عَنَّا وَٱغۡفِرۡ لَنَا وَٱرۡحَمۡنَآ‌ۚ أَنتَ مَوۡلَٮٰنَا فَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ (٢٨٦)
(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (286)

Tambah doa lagi? Ye lah, elok la kita tambahkan doa. Takkan asyik2 setakat doa minta ampun untuk diri sendiri dan ibubapa je .... handphone pun kita upgrade, jadi elok la kita upgrade amalan kita. Tambah2 pula, memang ALLAH yang MAHA PEMURAH yang suruh kita berdoa dan meminta. Tapi kita ni (aku dan orang2 lain) selalu sombong! ALLAH suruh minta pun tak nak!!!

Semoga ilmu yang sedikit ini dapat kita amalkan supaya hari ini dan esok adalah lebih baik dari hari sebelumnya kerana perkara yang paling hampir dengan kita adalah sebuah KEMATIAN.

Wallahua'lam.

Al-Baqarah: 44-45

Assalamualaikum semua.

Sunyi sepi ofis pagi ni. Ramai yang masih bercuti pada Eidhul Adha ke-3 ini kecuali aku. Pagi-pagi ni elok juga dengar bacaan al-Quran. Aku pun mulalah explore Quran Explorer (my favourite website to listen to Quran while doing my work). This morning I choose to listen to surah al-Baqarah. BTW, this surah is good to get rid of the unwanted 'makhluk' (other than 'insan') from our house. Therefore, it is recommended to recite the surah before entering a new house. Manalah tau, kalau-kalau sebelum kita masuk, dah ada yang masuk sebelum kita (meremang bulu tengkuk jadinya nanti). About reciting the surah, some says that we personally had to recite it, some says we can get other people to recite it, some says we have to complete reciting the surah in one go (tak boleh continue hari-yang berikutnya), and some says cannot just let the radio/CD/ VCD etc. to recite for you. Sampai ada yang kata, kalau setakat pasang kaset je, jin-jin tu berjoget2 je dengar bacaan tu , tak gerun dan lari pun. Macam mana diorang tu nampak jin berjoget, aku lupa pulak nak tanya. Apa2 pun, dalam kuliah tafsir kat ofis yang aku dok ikut seminggu sekali (kalau tiada keuzuranlah), ustaz Firdaus mengatakan bahawa, boleh jika hanya memasang kaset/CD/VCD atau yang sewaktu dengannya jika tak berkesempatan untuk membacanya sendiri. Boleh juga dibuat secara berkumpulan dengan membahagikan bacaan tersebut kepada beberapa kumpulan dan dibacakan serentak. Inilah yang menjadi pegangan aku.

Dah melalut dari tajuk asal. Anyway, .... as usual, early morning, I will check the emails, respond to it (if necessary) or delete it (to free some hard disk space). Finish with that first task, I glance at the Quran Exlporer screen, to read the translation, the reciting by Imam Mishari Rashid (my favourite) is reaching the verse 35, ayat ni macam familiar sangat aku rasa. Patut la, baru minggu lepas ayat ini dikupas oleh Ustaz Firdaus. Rupa-rupanya ada baiknya berada dalam majlis ilmu sedemikian, melekat betul dalam otakku yang semakin berusia ini apa yang diajarkan. Bayangkan kalau dah tamat kelas tafsir ini, dengan izin Allah aku akan memahami keseluruhan al-Quran termasuk kupasannya ..... seronoknya!!!!! tapi,,,,, entah bila la nak abis ---- kena istiqamah.

Melalut buat kali kedua. Ok, let's U-turn to my original idea. I wanted to share this two verses as shown below:

44) Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk. (45) (Iaitu) mereka yang percaya dengan yakin bahawa mereka akan menemui Tuhan mereka dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya.

Pada ayat ini, aku terberhenti seketika ...... Allah dengan penuh Rahim dan RahmanNya menyuruh kita meminta tolong dariNya, hanya dariNya dan kemudian bersabar dan terus mengerjakan sembahyang. Sembahyang itu berat - pastilah berat balasannya kecuali bagi mereka yang khusyuk.

Siapakah orang-orang yang khusyuk? Mereka adalah orang-orang yang yakin bahawa mereka akan mati dan akan dipertemukan dengan Allah untuk menerima pembalasan diatas apa yang telah dilakukannya dimuka bumi ini.

Yakinkah kita? Aku pasti semua orang yakin bahawa kita pasti mati, cuma yang kita lupa adalah tentang PEMBALASAN. Kalau kita ingat tentang pembalasan, tentulah kita tak berani buat salah dan akan cepat bertaubat bila buat salah. Solat itu adalah BERAT, tapi kita (aku dan ramai yang lain) lupa nak memberatkan solat dengan bersolat dengan penuh khusyuk. Asyik2 hanyuuuuut je semasa solat. Masa solatlah datang berbagai idea, dan teringatkan semua benda yang sebelum ni terlupa nak buat. Kita lalai nak serahkan diri pada Allah sepenuhnya pada masa yang singkat itu (waktu lain pun kena ingat Allah juga).

Sebenarnya, ayat tu amat meyentuh aku. Rasa nak meleleh air mata, mengenangkan kelalaian diri sendiri. Kadang2 tu solat tidak dilakukan diawal waktu. So, hari ni, jom janji pada diri sendiri untuk pastikan solat diawal waktu dan serahkan diri sepenuhnya semasa solat, InsyaAllah. Mungkin ada yang kata, tiap2 hari dah janji tapi tak buatpun .... aku pun sama, tapi lebih baik kita berazam dan berusaha untuk melakukannya dari TAK BUAT APA-APA.

JOM SOLAT!!


Thursday, November 18, 2010

COBAAN!!!!

Salam Eidhul Adha.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! La ilaha illallah wallahu akbar! Allahu Akbar walillahilhamd.

Rasanya belum terlambat untuk bertakbir raya. Anyway it is the second day of Edihul Adha in Malaysia and a 3rd day for the rest of the world. Well, MALAYSIA BOLEH!!!!! Apo nak dikato, itu kato rukyahnyo ....

Bukan nak cerito pasal rayo ... den tak rayo pun ... ni di opis nih. Nak cerito pasal opis la ni .... (bukan memonteng tau! tapi nak lepaskan tension japppp).

Hari ni banyak betul yang tak terduga berlaku,

1. Pagi ni dengan semangat aku masuk opis nak siapkan menanda kertas dan masukkan markah ... tup, tup ... sistem down pulak. Sabar .....

2. Dek kerana sistem down, buatlah kerja2 yang tak payah guna komputer ni. Aku pun mula memasukkan markah penilaian Final Year Project yang telah dinilai dan report-reportnya telah dibaca (speed reading je --- heh heh, tapi critical reading tau!! maklum lah ... dah pro --- maaf memuji diri sikit). Banyak tuh! 15 orang semuanya. Dah siap, ianya perlu dihantar ke penyelaras projek, En Yunus, jiran dua pintu aku je kat pejabat nih. Oleh kerana nak keluar kejap je, aku pun keluar tanpa berkasut, hanya menggantungkan kunci di leher (as always). Slowly, aku closed the door (pintu bilik aku lah tu), tanpa menguncinya, dan tanpa membuang masa, terus -- knock2X kat bilik En Yunus, hand over the forms and walked back to my room.

Pintu kan tak kunci tadi, aku dengan confidentnya cuba membuka, 'Alamak!', its lock! Did I by mistake locked it??? (as I usually never leave the room unlocked). Haha! No problem, I have the keys with me, aku pun dengan confident untuk kali kedua memasukkan kunci dan cuba membukanya. Aikkk!!!??? aku jadi pelik, pintu tak berkunci, tapi tak boleh buka.

Aku pun mulalah .... "En Yunus .... tolong.... I was locked out of my unlock door", jerit aku dari korridor (bukan perkara luar biasa .... hihi). En Yunus pun keluar dengan sekeping kad (nampak macam invitation card to convo je .... En Yunus kena pergi ke??? sempat bertanya dalam hati). Dia pun mencuba skill McGyvernya ... tapi to no avail. In short while, En Adzhar Kadir keluar bila mendengar suaraku yang tak perlahan di koridor ini. Dia datang bersama sekeping plastik keras yang student guna untuk cover assignment. He tried as well, but no positive result.

While they are still trying, dengan berbekalkan sliper jepun yang aku selalu guna ke t**l*t, aku terpaksa menapak ke bangunan sebelah mencari technical man (dalam hati minta-minta la ada yang tak cuti, sebab when called by En Yunus, nobody answered the phone). Alhamdulillah, pintu bilik stor terbuka (menandakan ada yang bekerja macam aku di Aidil adha kedua ni), En Kamarul is working but not around at the moment. Macam mana nak call dia ni? Aku sehelai sepinggang ni? There are three contractors working near the store, when told about my problem, one of them took out his hand phone and start dialing for Kamarul and relaying my problem. In short while, Kamarul was standing in front of me. I thanked the good samaritan (Alhamdulillah, masih ada lagi insan berhati mulia di dunia ini yang sudi menolong). Kamarul promised to help and I walked back to my room. Nasib baik tak ada student yang nampak aku berseliper jepun, sebab .. aku lah mak tiri yang selalu marah student yang berseliper jepun (depa dah balik cuti dah pun). aku marah bukan kerana zalim sekadar nak mendidik mereka agar lebih berketrampilan sebagai seorang professional.

Reaching my room, I can hear lots of voices .... Dah boleh buka!! was the voice of En Yunus as I approached the room. Thanks to Tuan Haji Jamaluddin. Lily was there too. Alhamdulillah ramai yang membantu. The lock was jammed. Kalau tertutup, memang tak boleh buka. Alhamdulillah perkara ini berlaku semasa aku di luar bilik, bayangkan kalau aku berada di dalam bilik, pintu pulak tak boleh dibuka, dan jiran sekeliling semua dah balik .... aku tak sanggup nak bayangkan.

Anyway, thanks to those who helped me. And as I said earlier, there are still lots of good people around us.

3) Cobaan ketiga untuk hari ini ...... sistem dah OK, tapi aku tak boleh login. ID kena block??? Waaa.....waaa .... huhuhu ... bila nak siap kerja ni????

Nak kena cuti kot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Friday, October 22, 2010

What did you bring to school?


Yes, what did our kids bring to school? Heavy bags ... sampai senget bahu ... damaged bags before year end ....have you ever wondered?

I admit, it was my mistake that I seldom make a spot-check on what my kids have in their bag. I only check it once a while. Recently, I asked Hakim to take out his book and do some revision as exam is just round the corner. He kept on saying that there is no book in the bag. How can we believe it when it is obvious that the bag is heavy. Not satisfied with the answer, Hazirah make a move to the bag, and pull out everything that is in the bag, and found this .......


And .... the above is what we found. True there's no book to be used for revision. All are only storybooks and one text book.

Oh! Anakku ... anakku.



Saturday, October 9, 2010

Maher zain- Alhamdulilah

Like a phenomena, the coming of Maher Zain to Malaysia has incites new love to Islamic song (at least to my kids). I am partly to be blamed for their lack of exposure to this kind of music - I seldom buy CDs and we do not own a radio either. However, Alhamdulillah they are now beginning to fell in love with the music. And I try to explain to them what the lyrics means. And they are all beautiful song. Here is one of his song:


Friday, October 8, 2010

Kenangan lalu - Sabrina solat


I was browsing my 'My Pictures' and come across with these cute photos. How I missed the 'ol times, but I enjoy current moment as well. Alhamdulillah, Allah the Mighty has blessed me with happiness. May it last forever. Aminn....




Kata orang, kalau nak melentur bulu biarlah dari rebungnya.
This is Sabrina, tengah khusyuk tu ... jangan main-main.
Si adik pulak, Muhammad Ikmal Hakim, sibuk dengan kakak punya new toy set.

(People said, "to educate, it must begin when they are young and fragile". This is Sabrina performing her solat, full concentration and devotion. Meanwhile, the little brother was busy with her sister's new toy set)

Aduss ..... nak baca doa pun tak senang. Abis jahanam mainan k.Ngah nanti .... agaknya itu lah kata hatinya.

(Gosh.... cannot concentrate on the praying. My toys will soon damage .... probably that was what Sabrina was thinking at that time)


Cute candid photos.
Photo taken in 2003 when Sabrina was 2 years and 9 months old while Muhammad Ikmal Hakim was 1 year and 7 months old).







Monday, August 30, 2010

FINAL ROUND FOR THE YEAR - GRAB THE PRECIOUS MOMENT NOW!!!!

Subhanallah, Ramadhan dah nak tinggalkan kita?

Will we see the light of Ramadhan again next year? Nobody knows. I don't know, you don't know, only Rabb knows.

So, let's gear up!!! If it is to be the last round of sale, I'm sure you & me will squeeze in and be part of the crowds to do our shopping, to take the offerings. And now, Allah s.w.t is giving His offering generously ... so let's grab it together, as much as you can ... susah sangat ke????

Strength and determination will bring the reward.


JOM PULUN!!!!! JOM BANGUN MALAM!!!

Wednesday, August 25, 2010

Cucoq oH Cucoq



I made vege fritters for iftar one evening. During the meal, ayah asked, "Ada apa dalam ni?". I answered, "Macam biasa, sayur-sayuran dan minced chicken", short. Then ayah start to tell a story,
(Please be cautious: The writing in red is to be read using northern dialect aka bahasa Kedah)

"Baru-baru ni kecoh jugak kat satu pasar Ramadhan tu ...".

We listen, and ayah continued,

"Pasai cucoq udang la".

We listen, and ayah continued,

"Ada sorang mamat ni, dia beli cucog udang, bila balik, dia makan tengok tepung saja yang ada. Udang tak dak pun. Esok tu dia pi marah kat tukang juai tu. Dia kata tukang juai tu menipu, juai cucog tepung"

We listen, and ayah continued,

"Yang best tu, tukang juai tu balaih balik. Dia kata orang yang beli tu ngada-ngada. Selama ni makan cucoq badak tak dak badak, tak bising pun" ...

Then, we stopped him .... kuang kuang kuang ... KAMI DAH TERKENA. It was just a joke during iftar. Atikah responded solemnly, "Anak tok wan Mi .....".

Readers, did you get the joke?

Note: Tok Wan Mi is my father in law and loves to tell jokes/ riddles with his grandchildren.



This my version of vege fritters. For the recipe, please visit Koleksi Resepiku.