Tuesday, November 30, 2010

Makan-makan@Dinner

Salam,

Just came back from 'dinner' at the faculty. Husband not around, went for his regular badminton game. Kids are still in Sg Petani, missing me ... ye ke missing their mother???? Or perhaps they're enjoying their days there. One simple proof, Hakim will quickly say, 'bye ibu', when asked why, he will answer, 'Nak main game'. Huhuhu..... game lagi penting ke??? But I'm sure deep inside he loves me forever, InsyaAllah.

Hmm.... alone again. I went upstairs, grab my netbook and turn it on from the TV area. The first application that I run was a recitation by al-Ghamidi. It's soothing to listen to the recitation of Quran. My main objective to turn on the netbook was to prepare for my tomorrow's presentation - result's presentation. But.... since blogging (lately), I will feel an emptiness if not clicking to the blogspot ....chewwah.....

Makan-makan@dinner as the title implies ---- what's so special about it? I was at the dinner with all my might, at first. Going out at night is just not me. But, when at the dinner, I enjoyed it. What's that that make makes me enjoy the dinner??? .... the friendship - ukhuwwah. I get to meet friends from the other campuses. It's time to create rapport. Even though I sat most of time with colleagues from Shah Alam, but I do chat with others too.

Malay proverbs ...'Berkawan biar seribu, berkasih biar satu' - translation "Let's have thousands of friends, but there's only one lover' (agak-agak je lah ye hihi)..... it's true, it's good to have lot's of friends, hence, wherever you go, you will always have friends to turn to. Blogging can also bring lots of friend, but I have yet to get many (sob sob sob).

Cheerios!
Wassalam.

p/s. We had 'steam-boat' for dinner.

Monday, November 29, 2010

nikmat Allah

Aku suka membaca surah al-Rahman.

'Maka nikmat tuhan yang manakah yang engkau dustai'

dan ayat di atas paling menyentuh hati. Tidak terhitung nikmat yang Allah kurniakan kepada kita sehinggakan kita sendiri kadang-kadang lupa mensyukurinya.

Berada ditepi pantai melihat malam berganti siang juga adalah anugerah Allah. Indahnya.

Ya Allah ! Aku bersyukur dengan rezeki ini.

this entry is uploaded using my htc while listening to the soothing sound of waves. Ya Allah forgive me for frequently fail to thank you for all the gifts of life that you've given me.

Saturday, November 27, 2010

Sharing a house

My husband came home a bit late last nite. He was home at almost 8.15pm, just as the Azan was heard from the Surau near my house. After the solat at the surau, he then head to the Community Hall for his weekly badminton game. Which means that I was left ALONE at home that night.

Hmmm... nak buat apa ye??? Staying alone, I venture the internet for a while, then move on to my routine work, folding clothes, an overdue task (again). That was done while watching a not so interesting show on the TV (hmmm....I wonder when my husband will agree to subsrcribing Astro ... argh...). As it was quite quiet that nite, I can clearly listen to door squeking. Opening and closing. I said to myself, "kerap betul Makcik kat sebelah ni buka dan tutup pintu. dan betapalah tak 'sound proof'nya rumah ni sampaikan bunyi pintu pun boleh dengar". As the Makcik live there with her husband, grandchildren and a son, I thought the frequent sound of opening and closing of the door is normal. At times, I can hear her grandchildren playing marble, or I can hear Makcik moving her furniture around, which is quite often. But the sound was sooo near, but it does not come from my house. I've checked all doors, there's no door left open, furthermore, I am alone, who could possibly open the door. Now .... I begin to think of something else. I am determined to ask Makcik.

This morning, after the dawn tazkirah, I had the opportunity to talk to Makcik and asked her whether her grandchildren play marble at night. The answer was a NO. Oh oh .... who played marbles then???? We have heard it so many times. Even my kids heard that too (when they were at home). Then Makcik told me that she frequently hear I moved the furniture. Oh Oh Oh .... my OOOOOOO getting bigger. Masha Allah, all this while, I thought the sound of the furniture moving comes from the Makcik's house. And Makcik thought it comes from our house .... where does the sound comes from??? Are there other inhabitants in our homes???? OOOOOh OOOh.....

"Dan tidak kami jadikan jin dan manusia kecuali untuk menyembah Ku" ... this is a verse of al-Quran. Yes, no doubt, Allah has created others besides humans. And they are around us - invisble - an we normally do not realise their existense.

What should I do now?? 'We' have been sharing the house happily, so far. Do I need to get assistance??? Do I need to relocate them???? I do not have the answer yet ....

wallahua'lam

Friday, November 26, 2010

SAYA SUKA BLOG AWAK LA!




Ini first time dalam hidup aku untuk turut serta dengan bloggers lain untuk apa2 kempen. Walaupun selalu baca pasal benda2 ni, tapi hari ni terasa pulak macam nak join Kempen SAYA SUKA BLOG AWAK LA! oleh Ben Ashaari.com. (Sila klik link untuk ke laman asal).

Yang tak tahannya sebab kena ikut arahan satu persatu ... maklum la, aku ni orang yang suka menderhaka (pinjam istilah yg Cik Mat Gebu selalu guna) pada arahan. Sebab tu kalau memasak pun selalu ikut sukatan sendiri (sebab tekak sendiri yang nak makan kan...)

Okaylah, apa-apa pun, ini 5 blog yang aku suka ikut:

Blog ni, memang aku akan singgah setiap kali memulakan ekspedisi menziarah blog. Sebabnya blog ni memang di'update' tiap-tiap hari. Lagi satu aku suka dengan idea memasak yang diketengahkan. Walaupun siaran ulangan (pinjam istilah CMG lagi), tapi still nampak very refreshing. Thumbs up to the owner!!.

Ini pun aku suka sebab banyak info menarik dan peristiwa semasa yang boleh dijadikan panduan dan teladan. Tuan punya blog ni juga aku kagumi kerana begitu gigih berblog walaupun akau tahu dia sebenarnya sibuk. Tambahan pulak aku kagum dengan social networking (ukhuwwah) yang dibina oleh tuan punya blog ini dan rakan2 mayanya melalui berblog ini. Bravo Kak Azzah!!

Blog ni aku suka kerana idea masakan yang juga boleh membuatkan terasa macam nak memasak. Terasa je lah ye!!! Kerajinannya belum tentu beserta. Aku kagum pada seorang wanita bekerja yang masih ada tenaga lebihan untuk merakamkan setiap hasil masakannya dan mengongsikannya dengan rakan2 maya.

Blog ni ada sindiran dan pengajaran. Cara penyampaian dakwah yang tersendiri. Tapi, bak kata tuanpunya blog - hanya untuk 18SX, cuma dari segi penggunaan bahasanya je. Mungkin ada yang akan tersinggung. Tapi kalau tersinggung jangan la baca. Blog ni tak la di'update' setiap hari. Tapi seronok membacanya. Pengikutnya boleh tahan juga ramainya.

Dan yang terakhir ni akau suka jugak sebab selain dari resepi, tuanpunya blog ada juga berkongsi pengalaman peribadi. Satu lagi kelebihan blog ni adalah kerana tuanpunya ada menyelitkan sedikit maklumat dari segi pemakanan. Tuanpunya blog ni aku kenai sangat. Aci tak suka blog sendiri???

Saya tahu mengenai segmen ini melalui blog PENGEMBARAAN MENUJU ABADI.

Rasanya dah ikut step-by-step yang Encik Ben kita suruh ni.
Okay, stop dulu, geng dah ajak lunch (overdue dah ni!!).








Thursday, November 25, 2010

New Post

I clicked on the 'New Post' button to create a new entry just to inform the world that I was given a new post today. Look at the letter below:


Alahai, kochik bonar la pulak scanned image ni!!!!
Oooo the scanned image is too small!!!!

Whatever it is, big or small, it's a new post which requires me to travel a lot. A post that requires me to assign the committee member to several places for the promotion and publicity of the faculty.

So, what am I supposed to do? To be happy???? To jump up and down gladly for the new post???? Unfortunately, sadly ... I AM NOT HAPPY AT ALL!!!!!! It only adds up the pile of work to the current pile that I have. HUHUHU .....

I am still sad, sad, sad, not happy, unhappy, etc......

However, I will accept this as a give from Allah swt, an amanah for me to serve the Faculty and UiTM as a whole. Hopefully, whatever that I do will benefit the ummah. I will work my best for it and whatever that comes. As, whatever we do, we do it for You, Ya Allah, Ya Rabb!








Wednesday, November 24, 2010

Pahlawan Islam - The Islamic Warriors

I was glued to my computer, yesterday at about 5.30pm. I was busy searching for more information about Chechnya, Chechen and what's going on down there. What motivates me was this book: Pahlwan Islam Kontemporari: Para Peminang Bidadari.


I bought this book, yesterday afternoon, after my visit to my loyal bank.??? Uppsss ..... I am actually the loyal customer as I was with the bank for more than 15 years. My account with the bank is as long as my service to this organization - UiTM dihatiku.

A U-turn to our original topic - the warriors in Islam - This book was written by Atriza Umar. According to the writer, she wrote what she believes, and she believes that the people in this book are the warriors and heroes for their people and religion for they are willing to sacrifice and die for their religion and beliefs - As-syahid. As-syahid is a name we called the Muslims who died in their due for Islam. They are the people who were promised Jannah, the heaven in the hereafter. What a wonderful reward for all the sacrifices that they made. The book listed 10 names of the syuhada' (the plural for As-syahid).

They are:
  1. Dzohar Musayevich Dudayev
  2. Ibnul Khattab
  3. Abdallah Syamil Salmanovich Basayev
  4. Hassan al-Banna
  5. Sayyid Qutb
  6. Syeikh Abdullah Yusuf Azzam
  7. Yahya Abdul Latiff Ayyash
  8. Syekh Ahmad Yassin
  9. Abdul Aziz Rantisi
  10. Khalid Ahmad Sawki Islambouli
Out of the 10 names, I only knew about 5 of them (Hassan al-Banna, Syed Qutb, Abdullah Yusuf Azzam, Syeikh Ahmad Yassin & Abdul Aziz Rantisi) heard the name before of only one person (Dudayev) and never even heard of the other 4 names. Am I suppose to be ashamed of myself???? Yes, I should ----PUT YOUR HEADS DOWN!!! YOU ARE FAR FROM JIHAD!!!!

I was glued to the computer after reading the story of the first man, Dzohar Musayevich Dudayev. Yes, I heard his name before. I know that he is a leader of some country (but could not be bothered to know who he is, and where he is from -- then). It was an interesting new knowledge to me after reading it from this book.

Dudayev was a Chechen, the native of Chechnya, born during the dictatorship of Stalin in the then Soviet Union. His family was once chased out of Chechnya and only return to Chechnya when Stalin was no longer the leader. He grew up to serve as a Commandant in the Soviet Union Air Force. He quits the force when asked by his superior to attack the Baltics. In 1991, the same year with the falling of Soviet Union to communist (Boris Yeltsin), Dudayev became the Presiden of Chechnya, and lead the republic to a success and glory of their time.

1 December 1994, Yeltsin ordered his army to attack Chechnya, as he sees them as a threat when the Chechen started to control their own economy and having their own currency which is against the communism. Dudayev fought back in order to defend his Islamic republic. He ran into the woods where all the attacks begin. He wasn't easy to locate as he moves a lot, but one long satellite conversation leads the communist to his location (with the help of American tracking device) and killed him in 1996.

Where was I when all these happen??? Enjoying my life luxuriously (if compared to to the Chechen who was killed and raped mercilessly). A search on the internet resulted with an unresolved situation in Chechnya. They are still fighting to free themselves from the Russia.

O Allah!! forgive me for my insensitivity for not giving a helping hand to the brothers and sisters who are fighting for Islam (if they do) with at least a dua'.

wallahua'lam








Tuesday, November 23, 2010

Blog Stat

I've been blogging for almost two years but I admit that I've never explored the buttons and menus available on the dashboard, not until yesterday. Yesterday, before leaving the office at about 5.40pm, I clicked on the 'Stat' just to see what will it show. Since the internet connection was too slow, i left the office leaving my computer in a sleep mode.

This morning, when I came, this is what i found out about the 'Stat' menu. It gives all the statistical information on your blog hit such as, where most of the referrals comes from, where are your audience from and total number of hits in a week, month etc. WOW!


This is the screen capture of my blog hits. I have a total of only about 370+ hits. But that surprises me already as I thought nobody was reading it. I write for fun, just to throw out some thoughts that I have in my mind.

Hmmmm .... it's good to blog.

Cheerio.....


SDSD


Monday, November 22, 2010

Penghulu Istighfar

This morning, before leaving to office, while folding the clothes (an overdue task), I turned on the TV and watched the 'Tanyalah Ustaz' (which I like). There was the 'THE USTAZ ZAMRI' (yang mantop) talking about something like 'Pembersih Jiwa' and he talked about zikr. As it was already towards the end of the program, I was only able to listen to two questions.

1. First questions was about ladies in haidh, whether they can read the Quran.
The answer was NO, if their intention is really to read the Quran. BUT, if they treat the reciting of the Quran as ZIKR, it is allowable especially with those regular verses like the three Quls. It was told that Sayyidatina Aishah (whom a hafizah) used to recite Quran during her menses so that she will not forget what she has memorized. Therefore, it is agreable among the ulama' (jumhur ulama') that the ladies in menses can recite Quran, BUT, not new verses, instead, only those that they had memorized earlier.

2. The second question that I listened to was about the BEST zikr that we could practice daily.

Ustaz mentioned few hadith, and based on the hadiths, it was concluded that the best zikr is the one that you do regularly (without fail). It could be anything as long as you do it with istiqamah. However, there's one Istighfar that is considered as the 'Penghulu Istighfar'. This istighfar if recite daily in the morning and in the afternoon, we are promised Jannah (based on a sohih hadith by Bukhari & Muslim).

This Istighfar is also in the Ma'thurat (the collection of dua' and zikr). The istighfar is as follows:


اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّى لا إِلَهَ إِلا أَنْتَ ، خَلَقْتَنِى وَأَنَا عَبْدُكَ ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَىَّ ،وَأَبُوءُ بِذَنْبِى ، فَاغْفِرْ لِى ، فَإِنَّهُ لا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلا أَنْتَ ،


Maksudnya :

Ya Allah, Engkaulah Rabbku tiada tuhan yang layak disembah melainkan Engkau. Engkau telah menciptakan aku dan aku adalah hambaMu. Dan aku tetap di atas perjanjian dan taatsetia terhadapMu dengan segala kemampuanku. Aku berlindung denganMu daripada kejahatan yang aku lakukan. Aku mengakui segala nikmatMu kepadaku dan aku mengakui dosa yang aku lakukan, oleh itu ampunilah dosaku. Sesungguhnya tiada yang dapat mengampunkan dosa melainkan Engkau.

WAKTU DIBACA :

Selepas subuh dan selepas asar.

KELEBIHAN SESIAPA YANG MENGAMALKANYA :


مَنْ قَالَهَا مِنَ النَّهَارِ مُوقِنًا بِهَا ، فَمَاتَ مِنْ يَوْمِهِ ، قَبْلَ أَنْ يُمْسِىَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ ، وَمَنْ قَالَهَا مِنَ اللَّيْلِ ، وَهُوَ مُوقِنٌ بِهَا ، فَمَاتَ قَبْلَ أَنْ يُصْبِحَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ )


Sesiapa yang mengucapkannya pada siang hari ( pagi) dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia pada hari tersebut sebelum petang maka dia dari kalangan ahli syurga. Dan sesiapa yang mengucapkannya pada waktu malam ( petang ) dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia maka dia dari kalangan ahli syurga. ( riwayat Imam al-Bukhari ).

So, let's practice it daily. I do it, .... at times. But from now on, let's practice it daily!!! Everyday is suppose to be a better day .... isn't it?


Wallahua'lam.


Friday, November 19, 2010

Doa dalam Al-Baqarah : 285-286

Sambungan dengan surah al-Baqarah dari post sebelum ni. Sering juga kita mendapati petikan-petikan surah ini yang digunakan sebagai doa harian kita.

Ayat di bawah merupakan jaminan Allah bahawa ujian yang menimpa hambaNya itu adalah mengikut apa yang terdaya oleh mereka. Dan jika mereka sabar dan redha dengan ujian tersebut maka akan diberi pahala kebaikan, dan jika sebaliknya maka dosalah balasannya.

لَا يُكَلِّفُ ٱللَّهُ نَفۡسًا إِلَّا وُسۡعَهَا‌ۚ لَهَا مَا كَسَبَتۡ وَعَلَيۡہَا مَا ٱكۡتَسَبَتۡ‌ۗ

(285) Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.

Dan kita perlu ingat bahawa salah satu rukun iman adalah Percaya kepada Qadha' dan Qadar. Jadi bila kita berdoa, tetapi tidak memperolehi seperti apa yang kita idamkan maka percayalah pula pada qadha' dan qadar.

Ini pula merupakan doa yang baik kita amalkan setiap hari selepas solat.

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذۡنَآ إِن نَّسِينَآ أَوۡ أَخۡطَأۡنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحۡمِلۡ عَلَيۡنَآ إِصۡرً۬ا كَمَا حَمَلۡتَهُ ۥ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِنَا‌ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلۡنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِۦ‌ۖ وَٱعۡفُ عَنَّا وَٱغۡفِرۡ لَنَا وَٱرۡحَمۡنَآ‌ۚ أَنتَ مَوۡلَٮٰنَا فَٱنصُرۡنَا عَلَى ٱلۡقَوۡمِ ٱلۡڪَـٰفِرِينَ (٢٨٦)
(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir. (286)

Tambah doa lagi? Ye lah, elok la kita tambahkan doa. Takkan asyik2 setakat doa minta ampun untuk diri sendiri dan ibubapa je .... handphone pun kita upgrade, jadi elok la kita upgrade amalan kita. Tambah2 pula, memang ALLAH yang MAHA PEMURAH yang suruh kita berdoa dan meminta. Tapi kita ni (aku dan orang2 lain) selalu sombong! ALLAH suruh minta pun tak nak!!!

Semoga ilmu yang sedikit ini dapat kita amalkan supaya hari ini dan esok adalah lebih baik dari hari sebelumnya kerana perkara yang paling hampir dengan kita adalah sebuah KEMATIAN.

Wallahua'lam.

Al-Baqarah: 44-45

Assalamualaikum semua.

Sunyi sepi ofis pagi ni. Ramai yang masih bercuti pada Eidhul Adha ke-3 ini kecuali aku. Pagi-pagi ni elok juga dengar bacaan al-Quran. Aku pun mulalah explore Quran Explorer (my favourite website to listen to Quran while doing my work). This morning I choose to listen to surah al-Baqarah. BTW, this surah is good to get rid of the unwanted 'makhluk' (other than 'insan') from our house. Therefore, it is recommended to recite the surah before entering a new house. Manalah tau, kalau-kalau sebelum kita masuk, dah ada yang masuk sebelum kita (meremang bulu tengkuk jadinya nanti). About reciting the surah, some says that we personally had to recite it, some says we can get other people to recite it, some says we have to complete reciting the surah in one go (tak boleh continue hari-yang berikutnya), and some says cannot just let the radio/CD/ VCD etc. to recite for you. Sampai ada yang kata, kalau setakat pasang kaset je, jin-jin tu berjoget2 je dengar bacaan tu , tak gerun dan lari pun. Macam mana diorang tu nampak jin berjoget, aku lupa pulak nak tanya. Apa2 pun, dalam kuliah tafsir kat ofis yang aku dok ikut seminggu sekali (kalau tiada keuzuranlah), ustaz Firdaus mengatakan bahawa, boleh jika hanya memasang kaset/CD/VCD atau yang sewaktu dengannya jika tak berkesempatan untuk membacanya sendiri. Boleh juga dibuat secara berkumpulan dengan membahagikan bacaan tersebut kepada beberapa kumpulan dan dibacakan serentak. Inilah yang menjadi pegangan aku.

Dah melalut dari tajuk asal. Anyway, .... as usual, early morning, I will check the emails, respond to it (if necessary) or delete it (to free some hard disk space). Finish with that first task, I glance at the Quran Exlporer screen, to read the translation, the reciting by Imam Mishari Rashid (my favourite) is reaching the verse 35, ayat ni macam familiar sangat aku rasa. Patut la, baru minggu lepas ayat ini dikupas oleh Ustaz Firdaus. Rupa-rupanya ada baiknya berada dalam majlis ilmu sedemikian, melekat betul dalam otakku yang semakin berusia ini apa yang diajarkan. Bayangkan kalau dah tamat kelas tafsir ini, dengan izin Allah aku akan memahami keseluruhan al-Quran termasuk kupasannya ..... seronoknya!!!!! tapi,,,,, entah bila la nak abis ---- kena istiqamah.

Melalut buat kali kedua. Ok, let's U-turn to my original idea. I wanted to share this two verses as shown below:

44) Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk. (45) (Iaitu) mereka yang percaya dengan yakin bahawa mereka akan menemui Tuhan mereka dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya.

Pada ayat ini, aku terberhenti seketika ...... Allah dengan penuh Rahim dan RahmanNya menyuruh kita meminta tolong dariNya, hanya dariNya dan kemudian bersabar dan terus mengerjakan sembahyang. Sembahyang itu berat - pastilah berat balasannya kecuali bagi mereka yang khusyuk.

Siapakah orang-orang yang khusyuk? Mereka adalah orang-orang yang yakin bahawa mereka akan mati dan akan dipertemukan dengan Allah untuk menerima pembalasan diatas apa yang telah dilakukannya dimuka bumi ini.

Yakinkah kita? Aku pasti semua orang yakin bahawa kita pasti mati, cuma yang kita lupa adalah tentang PEMBALASAN. Kalau kita ingat tentang pembalasan, tentulah kita tak berani buat salah dan akan cepat bertaubat bila buat salah. Solat itu adalah BERAT, tapi kita (aku dan ramai yang lain) lupa nak memberatkan solat dengan bersolat dengan penuh khusyuk. Asyik2 hanyuuuuut je semasa solat. Masa solatlah datang berbagai idea, dan teringatkan semua benda yang sebelum ni terlupa nak buat. Kita lalai nak serahkan diri pada Allah sepenuhnya pada masa yang singkat itu (waktu lain pun kena ingat Allah juga).

Sebenarnya, ayat tu amat meyentuh aku. Rasa nak meleleh air mata, mengenangkan kelalaian diri sendiri. Kadang2 tu solat tidak dilakukan diawal waktu. So, hari ni, jom janji pada diri sendiri untuk pastikan solat diawal waktu dan serahkan diri sepenuhnya semasa solat, InsyaAllah. Mungkin ada yang kata, tiap2 hari dah janji tapi tak buatpun .... aku pun sama, tapi lebih baik kita berazam dan berusaha untuk melakukannya dari TAK BUAT APA-APA.

JOM SOLAT!!


Thursday, November 18, 2010

COBAAN!!!!

Salam Eidhul Adha.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! La ilaha illallah wallahu akbar! Allahu Akbar walillahilhamd.

Rasanya belum terlambat untuk bertakbir raya. Anyway it is the second day of Edihul Adha in Malaysia and a 3rd day for the rest of the world. Well, MALAYSIA BOLEH!!!!! Apo nak dikato, itu kato rukyahnyo ....

Bukan nak cerito pasal rayo ... den tak rayo pun ... ni di opis nih. Nak cerito pasal opis la ni .... (bukan memonteng tau! tapi nak lepaskan tension japppp).

Hari ni banyak betul yang tak terduga berlaku,

1. Pagi ni dengan semangat aku masuk opis nak siapkan menanda kertas dan masukkan markah ... tup, tup ... sistem down pulak. Sabar .....

2. Dek kerana sistem down, buatlah kerja2 yang tak payah guna komputer ni. Aku pun mula memasukkan markah penilaian Final Year Project yang telah dinilai dan report-reportnya telah dibaca (speed reading je --- heh heh, tapi critical reading tau!! maklum lah ... dah pro --- maaf memuji diri sikit). Banyak tuh! 15 orang semuanya. Dah siap, ianya perlu dihantar ke penyelaras projek, En Yunus, jiran dua pintu aku je kat pejabat nih. Oleh kerana nak keluar kejap je, aku pun keluar tanpa berkasut, hanya menggantungkan kunci di leher (as always). Slowly, aku closed the door (pintu bilik aku lah tu), tanpa menguncinya, dan tanpa membuang masa, terus -- knock2X kat bilik En Yunus, hand over the forms and walked back to my room.

Pintu kan tak kunci tadi, aku dengan confidentnya cuba membuka, 'Alamak!', its lock! Did I by mistake locked it??? (as I usually never leave the room unlocked). Haha! No problem, I have the keys with me, aku pun dengan confident untuk kali kedua memasukkan kunci dan cuba membukanya. Aikkk!!!??? aku jadi pelik, pintu tak berkunci, tapi tak boleh buka.

Aku pun mulalah .... "En Yunus .... tolong.... I was locked out of my unlock door", jerit aku dari korridor (bukan perkara luar biasa .... hihi). En Yunus pun keluar dengan sekeping kad (nampak macam invitation card to convo je .... En Yunus kena pergi ke??? sempat bertanya dalam hati). Dia pun mencuba skill McGyvernya ... tapi to no avail. In short while, En Adzhar Kadir keluar bila mendengar suaraku yang tak perlahan di koridor ini. Dia datang bersama sekeping plastik keras yang student guna untuk cover assignment. He tried as well, but no positive result.

While they are still trying, dengan berbekalkan sliper jepun yang aku selalu guna ke t**l*t, aku terpaksa menapak ke bangunan sebelah mencari technical man (dalam hati minta-minta la ada yang tak cuti, sebab when called by En Yunus, nobody answered the phone). Alhamdulillah, pintu bilik stor terbuka (menandakan ada yang bekerja macam aku di Aidil adha kedua ni), En Kamarul is working but not around at the moment. Macam mana nak call dia ni? Aku sehelai sepinggang ni? There are three contractors working near the store, when told about my problem, one of them took out his hand phone and start dialing for Kamarul and relaying my problem. In short while, Kamarul was standing in front of me. I thanked the good samaritan (Alhamdulillah, masih ada lagi insan berhati mulia di dunia ini yang sudi menolong). Kamarul promised to help and I walked back to my room. Nasib baik tak ada student yang nampak aku berseliper jepun, sebab .. aku lah mak tiri yang selalu marah student yang berseliper jepun (depa dah balik cuti dah pun). aku marah bukan kerana zalim sekadar nak mendidik mereka agar lebih berketrampilan sebagai seorang professional.

Reaching my room, I can hear lots of voices .... Dah boleh buka!! was the voice of En Yunus as I approached the room. Thanks to Tuan Haji Jamaluddin. Lily was there too. Alhamdulillah ramai yang membantu. The lock was jammed. Kalau tertutup, memang tak boleh buka. Alhamdulillah perkara ini berlaku semasa aku di luar bilik, bayangkan kalau aku berada di dalam bilik, pintu pulak tak boleh dibuka, dan jiran sekeliling semua dah balik .... aku tak sanggup nak bayangkan.

Anyway, thanks to those who helped me. And as I said earlier, there are still lots of good people around us.

3) Cobaan ketiga untuk hari ini ...... sistem dah OK, tapi aku tak boleh login. ID kena block??? Waaa.....waaa .... huhuhu ... bila nak siap kerja ni????

Nak kena cuti kot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!