Thursday, November 18, 2010

COBAAN!!!!

Salam Eidhul Adha.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar! La ilaha illallah wallahu akbar! Allahu Akbar walillahilhamd.

Rasanya belum terlambat untuk bertakbir raya. Anyway it is the second day of Edihul Adha in Malaysia and a 3rd day for the rest of the world. Well, MALAYSIA BOLEH!!!!! Apo nak dikato, itu kato rukyahnyo ....

Bukan nak cerito pasal rayo ... den tak rayo pun ... ni di opis nih. Nak cerito pasal opis la ni .... (bukan memonteng tau! tapi nak lepaskan tension japppp).

Hari ni banyak betul yang tak terduga berlaku,

1. Pagi ni dengan semangat aku masuk opis nak siapkan menanda kertas dan masukkan markah ... tup, tup ... sistem down pulak. Sabar .....

2. Dek kerana sistem down, buatlah kerja2 yang tak payah guna komputer ni. Aku pun mula memasukkan markah penilaian Final Year Project yang telah dinilai dan report-reportnya telah dibaca (speed reading je --- heh heh, tapi critical reading tau!! maklum lah ... dah pro --- maaf memuji diri sikit). Banyak tuh! 15 orang semuanya. Dah siap, ianya perlu dihantar ke penyelaras projek, En Yunus, jiran dua pintu aku je kat pejabat nih. Oleh kerana nak keluar kejap je, aku pun keluar tanpa berkasut, hanya menggantungkan kunci di leher (as always). Slowly, aku closed the door (pintu bilik aku lah tu), tanpa menguncinya, dan tanpa membuang masa, terus -- knock2X kat bilik En Yunus, hand over the forms and walked back to my room.

Pintu kan tak kunci tadi, aku dengan confidentnya cuba membuka, 'Alamak!', its lock! Did I by mistake locked it??? (as I usually never leave the room unlocked). Haha! No problem, I have the keys with me, aku pun dengan confident untuk kali kedua memasukkan kunci dan cuba membukanya. Aikkk!!!??? aku jadi pelik, pintu tak berkunci, tapi tak boleh buka.

Aku pun mulalah .... "En Yunus .... tolong.... I was locked out of my unlock door", jerit aku dari korridor (bukan perkara luar biasa .... hihi). En Yunus pun keluar dengan sekeping kad (nampak macam invitation card to convo je .... En Yunus kena pergi ke??? sempat bertanya dalam hati). Dia pun mencuba skill McGyvernya ... tapi to no avail. In short while, En Adzhar Kadir keluar bila mendengar suaraku yang tak perlahan di koridor ini. Dia datang bersama sekeping plastik keras yang student guna untuk cover assignment. He tried as well, but no positive result.

While they are still trying, dengan berbekalkan sliper jepun yang aku selalu guna ke t**l*t, aku terpaksa menapak ke bangunan sebelah mencari technical man (dalam hati minta-minta la ada yang tak cuti, sebab when called by En Yunus, nobody answered the phone). Alhamdulillah, pintu bilik stor terbuka (menandakan ada yang bekerja macam aku di Aidil adha kedua ni), En Kamarul is working but not around at the moment. Macam mana nak call dia ni? Aku sehelai sepinggang ni? There are three contractors working near the store, when told about my problem, one of them took out his hand phone and start dialing for Kamarul and relaying my problem. In short while, Kamarul was standing in front of me. I thanked the good samaritan (Alhamdulillah, masih ada lagi insan berhati mulia di dunia ini yang sudi menolong). Kamarul promised to help and I walked back to my room. Nasib baik tak ada student yang nampak aku berseliper jepun, sebab .. aku lah mak tiri yang selalu marah student yang berseliper jepun (depa dah balik cuti dah pun). aku marah bukan kerana zalim sekadar nak mendidik mereka agar lebih berketrampilan sebagai seorang professional.

Reaching my room, I can hear lots of voices .... Dah boleh buka!! was the voice of En Yunus as I approached the room. Thanks to Tuan Haji Jamaluddin. Lily was there too. Alhamdulillah ramai yang membantu. The lock was jammed. Kalau tertutup, memang tak boleh buka. Alhamdulillah perkara ini berlaku semasa aku di luar bilik, bayangkan kalau aku berada di dalam bilik, pintu pulak tak boleh dibuka, dan jiran sekeliling semua dah balik .... aku tak sanggup nak bayangkan.

Anyway, thanks to those who helped me. And as I said earlier, there are still lots of good people around us.

3) Cobaan ketiga untuk hari ini ...... sistem dah OK, tapi aku tak boleh login. ID kena block??? Waaa.....waaa .... huhuhu ... bila nak siap kerja ni????

Nak kena cuti kot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


No comments:

Post a Comment