Friday, December 31, 2010

Semoga Dia Segera Sembuh

Yesterday evening, shortly after the muadzin calls for Maghrib prayer, I received a call from a friend, K.Azzah. "Ina, Ina ada masuk insurans UiTM tu tak?", tanya k.Azzah dengan nada suara yang agak cemas. "Tak. Kenapa k.Azzah?", balasku. "Anak akak, si Zubair yang no-7 tu kena langgar. Akak kat DEMC ni. Nak call insurans, tapi nombornya tak boleh pulak. Tak pe lah Na.", ringkas penjelasan k.Azah. Masih berbaur kecemasan dari nada suara itu. And she cut off the line. I dare not ask many questions. I'm sure she is still in a state of not answering questions.

After Isya', I managed to get a contact for the insurance no. I called k.Azzah. "K.Azzah dah dapat no insurans?", I asked. Straight to the point. "Dah. K.Nab ada sini", short answer came from her. K.Nab is our dean, Prof Dr Zainab Abu Bakar. "Zubair macam mana, macam mana jadi?", I dared myself to ask her a question. "Dia kena langgar. Biasalah budak2 main basikal petang2 kat tepi padang. Ada kereta langgar dia dari belakang. Nasib baik kena basikal dia. Tapi yela .... jatuh atas jalan. Cedera la jugak", k.Azzah explained, brief. "Dia sedar tak sekarang?", I asked again. "Sedar, tapi kesakitan la tu. Doc dah bagi pain killer. Ni nak kena hantar ke Sg.Buluh sebab ada blood clot kat dalam otak. Kat DEMC ni tak ada alat, diorang tak nak take risk", K.Azzah briefly continue her explaination. I was quite shaking. BLOOD CLOT???? "Tak pe K.Azzah, mudah2an Zubair tak ada apa2 dan cepat sembuh", my last word to end the conversation.

Deep inside I am really praying for his wellness. Ya Allah semoga Zubair dipulihkan dari kecederaan yang dialaminya. Dan semoga ibunya bersabar dengan ujian ini. Sama2lah kita mendoakan Zubair. FYI, Zubair is 11 years old. The 7th child from 8 in the family. Murah rezeki k.Azzah.


No comments:

Post a Comment