Thursday, October 30, 2014

Life Like That

Assalamualaikum...

Setiap kali apabila pergi 'dating' untuk breakfast, aku pasti melalui sebuah Sekolah Rendah Agama.

Ada 2 perkara yang menggerakkan aku berbicara di sini:
1. Kecomelan anak-anak kecil berbaju sekolah agama. Yang perempuan berbaju kurung dan berkain hijau dengan tudung di kepala, manakala yang lelaki dengan baju melayu putih, bersamping dan songkok hitam tertenggek di kepala. Sungguh comel. Ada yang girang, ada yang muram. It reminds me of my kids when they were at these age. Cute. Clean. Naive.

2. Ibu bapa yang menghantar anak-anak ke sekolah. 90% berkereta pelbagai jenama, 10% lagi bermotorsikal atau berjalan kaki (mungkin rumah berhampiran). Ramai yang mengiringi anak ke pagar, tolong bawakan beg, ramai juga melepaskan peluk cium hanya di tepi maupun di dalam kereta. Isu hangatku di sini adalah tidak kurang juga yang bercita-cita menurunkan anak betul-betul di depan pagar, memberhentikan kereta secara semberono tanpa menghiraukan trafik di belakang atau laluan orang lain di hadapan. Aku yakin, hasratnya baik... untuk memastikan anaknya selamat masuk ke pagar.... siapa yang tidak.... semua ibu bapa pun begitu!!! Cuma berprihatinlah .... semua orang nak cepat, semua orang berkepentingan, jika berhajat menurunkan anak betul-betul di depan pagar, maka cara terbaik bersabarlah sehingga keadaan mengizinkan untuk kereta diberhentikan di hadapan pagar itu. Jangan pula mengganggu lalu lintas, menghalang laluan mereka yang juga ingin bersegera.

Wahai ibubapa! Ingat slogan 'Kepimpinan melalui teladan'? Kita menyediakan contoh untuk diteladani anak-anak. Jika kita tiada prihatinan dan timbang rasa terhadap orang lain, bagaimanakah anak-anak ingin mencontohi akhlak mulia itu?

"Parents shape and mold the child" ... prepare a good shape and mold for a good outcome. Insha Allah.

Wassalam.
~mangsa

No comments:

Post a Comment