Sunday, July 21, 2013

La in shakartum. ... Ibrahim:7

Assalamualaikum,

Janji Allah itu pasti. Yakinlah pada ayat-ayat Allah. Kata-kata Allah yang disampaikan kepada Nabi Muhammad melalui perantara Malaikat Jibril.

Dalam Surah Ibrahim: 7


وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ 

[Surat Ibrahim : 7] via @QuranAndroid

Dan ingatlah ketika Rabbmu memaklumkan: "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti kami akan menambah (nikmat tersebut) kepada kamu, dan jika kamu mengingkari (nikmatKu) maka sesungguhnya azabKu sangat pedih".


Kita sering mendengar ungkapan ini disebut oleh para asatizah dalam siri kuliah dan kelas-kelas pengajian. Ayat ini merupakan ayat Makkiyah, diturunkan di Mekah. Dalam ayat ini ianya mengisahkan Kaum Nabi Musa yang telah Allah selamatkan mereka dari azab dan siksaan dari Firaun. Ianya merupakan peringatan dari Allah kepada Bani Israil supaya bersyukur kerana telah dibebaskan dari azab dan beroleh nikmat (terlepas dari azab itu merupakan satu nikmat). Dan Allah memberi amaran jika sesiapa mengingkari nikmat Allah (tidak bersyukur), maka Allah akan turunkan azab.

Menurut Ibnu Katsir, azab boleh berupa dengan diambil nikmat oleh Allah SWT dan digantikan dengan seksaan.

Dalam sebuah hadis (dari Tafsir Ibnu Katsir) yang tidak dinyatakan sanadnya:

"Sesungguhnya seorang hamba dapat terhalangi dari rezekinya disebabkan perbuatan dosa yang dilakukannya."

Jadi... mari kita beristighfar, memohon ampun, bermunajat dan berusaha memperbaiki diri agar tidak termasuk dalam golongan yang engkar. Allahu Akbar.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment