Friday, July 20, 2012

Khusyuk solat.


Assalamualaikum dear readers,
Would like to share a piece of knowledge I got from the program 'Tanyalah Ustaz' on TV9 with Ustaz Zamri Mantop. Here it goes. ...
For a KHUSYUK in solat, these 4 elements are required:
1. Spiritual
2. Intelektual
3. Emosi
4. Fizikal
Spiritual adalah dengan sedaya upaya mencuba untuk meninggalkan urusan dunia ketika solat. Membayangkan bahawa syurga di kanan dengan penuh kenikmatan, neraka di kiri dengan segala azab, manakala di belakang adalah kematian yang sedang mengejar kita.
Intelektual apabila kita mencuba sedaya upaya untuk memahami bacaan dalam solat sehingga menjadikan perbuatan solat itu adalah dialog kita dengan Allah SWT.n sedaya upaya mencuba untuk meninggalkan urusan dunia ketika solat. Membayangkan bahawa syurga di kanan dwngan penuh kenikmatan, neraka di kiri dengan segala azab, manakala di belakang adalah kematian yang sedang mengejar kita.
Emosi apabila kita masukkan elemen penyeselan, insaf dan kekerdilan terhadap dosa dan kesilapan ayng kita tidak pernah sunyi darinya.
Solat juga berkehendakkan fizikal yang bersih dan suci yang akan mempengaruhi mood kita ketika mengerjakan solat.
And finally, do you think you have achieved KHUSYUK in the solat? Assess it yourself. The simplest way is by reflecting your solat on whether you bring the world into the solat or not. If you keep on remembering the world while solat, it tells that your solat is not Khusyuk. The KPI is not achieved. Therefore, let's keep on trying to improve our solat.
Wallahua'lam.
Image obtained from ohislam.com

No comments:

Post a Comment